Smaka på Gamla stan

Smaka på Gamla stan

Gamla stan är ett av Stockholms vackraste ställen, och förtjänar definitivt minst ett besök. Gamla stan är utan tvekan det ställe turister rekommenderas att besökas först,- och med allt rätt! Området fullständigt kryllar av historia och vackra, välbevarade byggnader. Här kan trängseln bli påtaglig mellan de trånga gränderna och buckliga kullerstensgator – men om det är mödan värt! Det som lätt faller i glömskan är den kulinariska upplevelsen gamla stan kan erbjuda på, och här följer en guide för en perfekt dag för att Smaka på Gamla stan.

 

Starta med dagens viktigaste mål

Den kulinariska dagen i Gamla stan startas självklart med dagens viktigaste mål – frukost    ! Frukosten, eller brunchen om så önskas, avnjuts bäst på en av stockholmarnas favoriter i Gamla stan – Österlånggatan 17. Här finns många olika äggrätter på menyn, och omeletten är godare än på något annat ställe. Österlånggatan 17 serveras klassisk svensk mat och maten är såväl god som okomplicerad. Med en uppiggande cappucino till är man sedan redo för en heldag i Stockholms vackraste stadsdel.

 

Italienskt och rutiga dukar till lunch

Efter ett par promenader i Gamla stan kurrar magen redan och trots stadsdelens lilla yta tenderar promenaderna här att bli långa – det finns nämligen något att upptäcka runt varje hörn och gränd. Den kurrande magen botas bäst med klassiskt italienskt till lunch, och Agaton är rätt ställe att gå till. Restaurangen är sannerligen en italiensk oas i Gamla stans hjärta och pastan och pizzan serveras rykande varm och färsk. Borden bryds med klassiska röd-vita rutiga dukar och personalens trevliga attityd smittar av sig på gästerna.

 

En välbehövlig fikapaus 

Efter lunchen avverkas ett par till vackra sevärdheter i den gamla stadsdelen, och kanske även en vacker promenad längs den omringande vattnet? Här blir fikasuget påtagligt och inget ställe passar bättre än Bröd och salt. Bageriet finns på två ställen i gamla stan och bullarna är himmelskt goda. Kanelbulle, kardemummabulle, saffransbulle, eller vaniljbulle? Valet är ditt och inget alternativ slår fel. Föredras en klassisk bulle, vegansk eller glutenfri?

 

Middag i Gamla stan 

En dag är självklart inte fullständig utan en ordentlig middag för att avsluta dagen med! Det självklara valet när det kommer till restaurang i Gamla Stan för middag är Stortorgskällaren! Den som vill boka restaurang gamla stan i förväg gör med fördel det på deras hemsida, eller via telefon. Här serveras klassiska rätter i nya fattningar, och all mat tillagas med en ordentlig dos talang och kärlek. Den anrika restaurangen Stortorgskällaren är definitivt i ledning i kategorin restaurang i gamla stan, och att boka middag gamla stan i förväg är att rekommendera med tanke på invånarnas förkärlek för den klassiska restaurangen.